Waarom

Vrijdag 18 oktober 2019

B-Run...

Waarom?

Graag stel ik mezelf eerst even voor. Mijn naam is Krist en ik ben de papa van Brecht Vandemoortele. Wij wonen samen met mama Nadine en zusje Emmelien aan de Zuidhoekstraat 22 in Sint-Eloois-Winkel.

De datum van 24 april 2009 staat voor eeuwig zwart aangegrift in onze agenda. Die avond veranderde het leven van ons gezin voorgoed. Brecht, die bij zijn vrienden steevast B-Boy was, werd door een wagen aangereden toen de Gullegemsestraat ter hoogte van de Zuidhoekstraat dwarste met zijn fiets. De gevolgen waren verschrikkelijk... Vijf dagen lang vocht onze zoon voor zijn leven maar het was een ongelijke strijd die hij verloor op 29 april... Brecht was nog geen 14 jaar jong...

Na de herdenkingsmis in de Winkelse Sint-Eligiuskerk werd ik door Stephan Dierick aangesproken om ter nagedachtenis van Brecht een fietstocht te organiseren. Dat vond onze familie een mooi gebaar maar wij wilden er geen klassieke "in memoriam" toertocht van maken.Na een middag samen nadenken, zaten we op het goede spoor in de vorm van een fietszegening. Een fietszegening gekoppeld aan een aantal fietstochten voor gezinnen, recreatieve fietsers maar ook voor de professionals.

Onmiddellijk dachten we daarbij ook aan de kleine Rune, het 5-jarige zoontje van Hein Clarysse en Dagmar Quaghebeur, die gegrepen werd door een vrachtwagen tijdens de doortocht van de Driedaagse van De Panne in 2008. Als we zoiets organiseerden, wilden we dat doen in naam van Rune en Brecht. Via priester Marc namen we contact met Hein en Dagmar en ook zij waren gewonnen voor het idee. Daarmee was de eerste stap gezet.

Wat willen we nu met het initiatief bereiken?

Het moet een moment worden waarbij iedereen die zich dagdagelijks met de fiets in het verkeer begeeft even stilstaat met wat er allemaal in die drukte kan gebeuren. Vooral naar de jongsten toe willen we hen op de gevaren wijzen. We moeten er ALLES aan doen dat WE dit op onze gemeente NOOIT MEER moeten meemaken. Wij als ouders vragen dan ook dat hun dood niet voor niets is geweest!

Wij zijn met het college van burgemeester en schepenen, de politie, de pastoor, de schoolhoofden, ouders van Brecht en Rune, de Kleine Meer Trappers, de sportdienst en initiatiefnemer Stephan Dierick in het gemeentehuis rond de tafel gaan zitten.

Straks organiseren wij een fietsevenement waarbij verkeer, veiligheid en kinderen centraal staan. We willen echt stilstaan bij het leven en kijken wat er kan gebeuren om dit nooit meer te moeten meemaken. Voor ons is het te laat... voor jullie nog niet ! Het wordt een dag waarop iedereen zijnde politie, gemeente, hulpdiensten, scholen, gezinnen en fietsliefhebbers samen stilstaan bij "het gevaar". Velen zullen zich die dag belangeloos inzetten voor het initiatief. De opbrengst van B-Run, wat uiteraard staat voor de B van Brecht en Run van Rune, wordt integraal geschonken en besteed aan die zaken die de veiligheid van alle Ledegemse kinderen nog kan verbeteren.Wij zijn de ouders van Rune Clarysse. Rune is op 2 april 2008 omgekomen in een verkeersongeval net voor de koers De Drie Daagse van De Panne zijn doortocht had door Ledegem. Op dat moment maakt je leven een onmenselijke bocht maar dankzij familie, vrienden, buren maar ook gemeentebestuur, politiediensten en priester Marc Messiaen hebben we de steun gekregen om verder te gaan voor Jore en Nena . Wij noemen de hulpdiensten onze helpers van het eerste uur. Zij hebben ons al hun inzet gegeven om Rune te redden en te beschermen toen het te laat was. Ook voor de opvang is het team van de zone Grensleie een hele grote hulp geweest samen met slachtofferhulp. Met die duw kun je verder stappen op de lange onbekende weg die je moet volgen.

Na 1jaar leerden we OVK kennen, de vereniging van ouders van verongelukte kinderen. Deze vereniging is er voor en door ouders die hetzelfde leed hebben moeten doorgaan. Als geen ander kunnen ze zich inbeelden wat er in je omgaat. Jammer genoeg komt dan ook de harde realiteit boven dat nog veel te veel kinderen en jongeren hun leven verliezen in het soms zo moordend verkeer. OVK helpt ouders op vele vlakken, ze helpen je waar ze kunnen . Als er een juridische strijd aan te pas komt zijn ze er om je te steunen, met lotgenoten organiseren ze praatgroepen, uitstapjes, weekends ,er is ook opvang voor broers en zussen enz. Ook werken zij mee aan het plaatsen van een SAVE bord. Deze borden staan langs Belgische wegen ze duiden een gevaarlijk verkeerspunt aan maar ook punten waar kinderen hun leven hebben verloren.

Op 26 september 2009 hebben wij met de steun van OVK , de gemeente Ledegem het SAVE bord voor Rune kunnen plaatsen . De Politie van de zone Grensleie zorgde voor de veiligheid van de sympatisanten. Het bord is geplaatst aan de plek waar Rune verongelukt is op de wijk Sint Pieter ,langs de baan Menen-Roeselare. Dit is voor ons een belangrijk teken naar de vele auto- en vrachtwagenbestuurders die dagelijks voorbij razen. Als we met dit teken 2 mensen tot nadenken zetten om de gaspedaal minder in te duwen is onze opzet al geslaagd. Daarbij hopen we ook dat geen kind meer zijn leven moet laten aan het verkeer. OVK heeft daar een zeer belangrijke rol in gespeeld.

Wij ijveren sinds het ongeval voor een veiliger en beter verkeer voor onze kinderen maar ook voor iedere zwakke weggebruiker die in het verkeer komt. Wij werken mee aan dit project omdat we niet willen dat er mensen op die zware weg moeten door't leven gaan gelijk wij nu moeten. Dit evenement draagt ons hart toe voor Brecht , Rune en de andere kinderen die zo gemist worden. Als gezin samen meedoen aan de B-run is het teken dat je voor je eigen kinderen een veiliger verkeer wilt! Net zoals wij het willen voor iedereen !